Rasfat cultural

Rasfatul este unul dintre luxurile vietii. Este o afirmatie sofisticata si banala, in acelasi timp.  In viata de zi cu zi ne rasfatam in diferite moduri: de la un tratament de infrumusetare cu argila, o baie relaxanta cu spumante pana la o  lectura placuta a unei carti preferate.

Cu toate astea, rasfatul apare si sub forma unui eveniment cultural, fie a unui vernisaj de arta, a unei piese de teatru sau a unui spectacol de opereta. De altfel,  un concert de muzica instrumentala poate fi un adevarat rasfat cultural de la acordurile gingase ale pianului, vioara care iti alina sufletul, chitara clasica deosebit de incantatoare.  De toate acestea am avut parte intr-un singur loc, intr-un singur eveniment cu precadere, unic in viata.

Intr-o Duminica seara de mai, am avut ocazia sa particip la un eveniment cultural de exceptie: “Hollywood Music in Bucharest”,  ce constituie o incursiune inedita in lumea filmului (de la clasic pana la modern) pe ritmurile desavarsite ale celor mai cunoscute coloane sonore ale filmelor – filme, pe care multe dintre ele le-am vazut – excelent interpretate de cei 62 de instrumentisti ai ‘European Royal Orchestra’, aflati sub bagheta celebrului dirijor austriac Gottfried Rabl.

Pentru prima oara in viata mea, am simtit ce inseamna cu adevarat sintagma “rafinament cultural”, mai mult de atat am invatat defintia  cuvantului “spectacol”, prin participarea la acest eveniment cultural. Un loc unde s-au contopit intr-un mod inedit doua pasiuni: muzica si filmul intr-un spectacol de laser si lumini, muzica si  imagini cu scene celebre din  filmele de aur ale Hollywood-ului.

Concertul de orchestra a inceput cu binecunoscuta coloana sonora a filmului “Sunetul Muzicii“, ca doar sunetul muzicii aduce culoare filmelor de neuitat.

Linia melodica a filmelor clasice a fost continuata de James Last – This is My Song, o melodie superba care a devenit un clasic in adevarat sens al cuvantului , melodie ce a fost compusa de  Charlie Chaplin si pusa pe note de James Last si orchestra sa.  “This is My Song” a reprezentat coloana sonora pentru filmul “A Countess from Hong Kong” regizat de de Charlie Chaplin.  Melodie de care ne mai aducem aminte ca reprezenta genericul de la binecunoscutul program tv de filme artistice din anii 90′  intitulat ‘Telecinemateca’.

Am zburat alaturi de “Superman” , moment in care a avut loc in toata Sala Palatului, un joc de lasere si lumini cu efecte extraodinare:

“Superman” ne-a adus cu picioarele pe pamant, lasandu-ne undeva pe o misterioasa insula, unde se afla nimeni altul decat James Bond cu ale ale lui prezente feminine exotice. Imaginile ce se succedau pe ecran, ne infatisa cadre din stilul de viata al celebrului agent 007, James Bond, stil de viata rafinat si luxuriant.

La fel de misterioasa s-a mentinut atmosfera, cand E.T.  simpaticul extraterestru a facut cunostiinta cu Hollywood-ul.

Suspans si mister pe coloana sonora din filmul “The Phantom of The Opera“, duet muzical impecabil interpretat de tenorul Vlad Mirita si soprana Mediana Vlad.

Am zburat din nou, precum spiridusa Thinker Bell, in povestea magica si plina de feerie a lui Peter Pan din filmul “Hook“, regizat de renumitul Steven Spielberg.

In continuare, am fost purtati de val si am ajuns pe  legendarul vas de croaziera ” Titanic“.

Ne intoarcem la un alt erou cu puteri supranaturale, nimeni altul decat “Spiderman“.

Periplul muzical al filmelor fantastice si de aventura a fost continuat de coloana sonora a filmului “Piratii din Caraibe“.

Un erou curajos si plin de vitejie l-am cunoscut in persoana celui care i s-a spus “Gladiatorul“, film regizat Ridley Scott.

A fost un spectacol “laser frate” prin faptul ca am avut parte de un adevarat spectacol de muzica instrumentala sincronizata cu jocuri de lasere, amintidu-ne de celebra scena a duelului cu sabii din lasere din  filmul “Star Wars“, regizat de Josh Lucas.

La finalul spectacolului am fost cuprinsi de un sentiment inaltator si nobil, acel seniment numit ‘dragoste’ din  melodia “Time of My Life”  din filmul clasic “Dirty Dancing“. Duetul muzical a fost interpretat de aceiasi Vlad Mirita si Mediana Vlad. Aceasta ultima melodie din spectacol mi-a amintit de iubirea si pasiunea pentru film si muzica.
In mesajul specific ultimei melodii, spectacolul  “Hollywood Music in Bucharest” a fost cu adevarat un moment unic al vietii noastre.

La finalul spectacolului, toata Sala Palatului a rasunat de aplauze si ovatii aduse tinerilor instrumentisti care au redat cele mai frumoase coloane sonore din toate timpurile. De abia acum, inteleg, de ce se arunca cu flori pe scena, la  sfarsit de spectacol, pentru ca virtuozitatea unei intregi orchestre este demn de apreciat, pentru ca merita din plin toate aceste minunate cuvinte lasate  aici.

Un spectacol de neuitat si pe care il voi purta in suflet! 🙂

Tematica orchestrei simfonice a ajuns si taramul mirific al publicitatii, cei de la Ford ne aduc in vedere sincronizarea instrumentelor muzicale  vazute ca piese de masina care creeaza o minunata simfonie:  Ford Focus! 🙂

Pe departe cea mai frumoasa reclama este cea in care un cor de oameni imita perfect sunetele unei masini Honda. Enjoy! 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s