Hai la teatru!

Weekend-ul acesta am avut ocazia sa merg la teatru, mai precis la Teatrul Odeon. Astfel ca in doua zile am fost la doua spectacole de teatru: o data piesa intitulata  Iadul este amintirea fara puterea de a mai schimba ceva“, de Jonas Gardell, un spectacol de teatru de Mariana Camarasan si Alexandra Penciuc , si cea de-a doua piesa: In container de Constantin Cheianu, in regia lui Cristian Ban. Daca prima piesa este predominata de personaje feminine, in cea de-a doua piesa este jucata numai de personaje masculine.

Dar sa incepem cu inceputul! 🙂 Ce a fost inedit la aceste doua piese – amplasarea scenei, astfel ca toti spectatorii au stat in gradena (mai precis, pe scena). Mai mult de atat, am avut locuri pe primul rand, ceea ce a insemnat sa fiu si mai aproape de starile, trairile, emotiile actorilor ce aveau sa joace pe scena.

Numai la auzul titlului primei piese de teatru m-a cuprins o stare de neliniste si de agitatie, cand de fapt cuvantul “Iad” are sa desemneze tot ce inseamna ura, suferinta, drama, tristete si deprimare, in viata celor doua personaje principale.
Piesa de teatru “Iadul este amintirea fara puterea de a mai schimba ceva” aduce in prim plan durerile pe care ti le poate provoca rememorarea trecutului.

Un soi de abordare psihanalitica a relatiei dintre doua surori (Agnes si Viola) si mama lor aflata pe patul de moarte in conexiune directa cu amintirile din trecut. Astfel sunt evidentiate un set de diverse stari emotionale: de la extaz la agonie, frustrari, complexe si reminiscente din copilarie.

M-a impresionat rolul dublu pe care l-a jucat tanara actrita Nicoleta Lefter:  Kristina (micuta Agnes) si Denise ( fiica Violei ) – conturandu-se trei generatii cu mentalitati diferite.

Nicoleta Lefter mi-a amintit de celebra actrita frantuzoaica Marion Cotillard, caci a jucat cu o inocenta specifica lui Sophie din Jeux d’enfantes si cu un dramatism absolut, ce aminteste de micuta Edith Piaf din filmul care i-a adus Oscar lui Marion Cotillard, “La vie en rose” .

Jocul actoricesc din prima piesa a fost atat de natural, incat m-am simtit implicata in sceneta, trecand prin toate acele stari emotionale.
O drama frumoasa, caci si dramele au frumusetea lor, te intaresc si iti transmit un mesaj cu totul aparte: sa mergi mai departe, indiferent de cate obstacole intampini.

Cea de a doua piesa intitulata  In container   este o tragico-comedie. Actiunea este plasata in actualitate, pentru ca trateaza o problema acuta: fenomenul emigrarii. Astfel, piesa dezvaluie destinul a trei tineri basarabeni (Igor, Viorel si Sergiu) care fiind mereu in cautarea unui trai mai decent, aleg sa emigreze in Irlanda, chiar daca in periplul lor catre tara fagaduintei, urmeaza sa aiba parte de experiente periculoase si riscante. Piesa abunda de replici pline de umor, fiind presarata cu expresii moldovenesti, regionalisme si termeni de argou. Pe de alta parte, tragismul acestei piese consta in autenticitatea dramei: caci acele povestiri si experiente tragice sunt desprinse din fapte reale,  relatate din marturiile unor emigranti.

O piesa cu un final neasteptat, pe care va las sa-l intuiti si singuri. O drama ce te pune pe ganduri, chiar si dupa lasarea cortinei, pentru ca acele experiente prin care au trecut acei emigranti, nu-ti vine sa crezi a fi reale, si in acelasi timp atat de tragice.  Si totusi fenomenul emigrarii este unul de amploare, cu atat mai mult cu cat traiul  de viata ajunge sa fie din ce in ce mai scazut, iar motivele pentru care acesti oameni aleg calea emigrarii consta in faptul ca isi doresc o viata mai buna, implinita si lipsita de griji. Si asta pentru ca “luminita de la capatul tunelului” ajunge sa fie vizibila, din ce in ce mai clar, peste granita, de cele mai multe ori.

Personal, nu sunt de acord cu “plecatu’n afara” din simplul motiv: ca imi iubesc tara, dupa principiul “Fie painea cat de rea, tot mai bine in tara mea” 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s