Totul despre „product placement”

De cate ori, nu v-ati uitat la un videoclip sau la un film care sa contina vreo reclama subtila la un anumit brand sau chiar la mai multe branduri?

Este ceea ce se numeste in industria publicitara, ‘product placement’, o forma de publicitate prin intermediul careia anumite bunuri si servicii purtand numele unei marci sunt plasate in interiorul unui produs media, precum filmele, emisiunile TV, videoclipurile muzicale sau jocurile video/pc (in-game advertising). Este vorba de o plasare activa si directa, produsul facand parte din formatul media.

„Product placement”-ul sau plasarea de produse este o tehnica publicitara care aduce venituri de miliarde de dolari peste Ocean, mai ales in filmele blockbustere americane, cum se poate vedea si in filmul de actiune ‘Transformers‘.

Tin minte ca primul product placement pe care l-am remarcat a fost in celebrul film “Ce vor femeile?”, o comedie romantica, in care Mel Gibson, angajatul unei agentii de publicitate, genul tipic de “mascul feroce” este binecuvantat, sau mai bine zis blestemat, cu darul de a putea raspunde la cel mai vechi mister al omenirii …”ce vor femeile”. Intr-una dintre scene, el concepe o campanie publicitara la Nike, pe segmentul de imbracaminte si incaltaminte sportive Nike; campanie adresata femeilor, cu mesajul mai sus amintit: ” Ce vor femeile?”.

La noi in tara noastra product placement-ul a luat amploare odata cu lansarea primelor seriale romanesti: telenovele si reality-show-uri, dar si a videoclipurilor.

Printre primele “product placement” de la noi pe care l-am sesizat a fost la parfumul BU, in videoclipul fetelor de la ‘Blondy’.

Printre cele mai recente videoclipuri romanesti care sunt in tendinta “product placement”-ului , se numara si ultimul videoclip Guess Who – “Tot mai sus”. Brand-uri precum MAN, Puma, BRD, Posta Romana si Blue Air, sunt plasate atent si in acelasi timp subtil, pe parcursul acestui videoclip.

Un alt “product placement” se regaseste in videoclipul romanesc “Out Of Your Business” ce apartine provocatoarei Raluka, la un renumit brand de  cafea, Nescafe. Enjoy music & advertising! 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s