Transylvania Horse Show 2013

      Week-end-ul  trecut, intre 25-26 mai am avut ocazia sa particip la un eveniment inedit si anume “Transylvania Horse Show”, concurs de hipism international, ce a avut loc in inima Romaniei, sat Prod, comuna Hoghilag, la doar 16 km de Sighisoara. Aflata la editia a treia , competitia THS 2013 a numarat peste 70 de concurenti din 19 tari printre care si Romania.

    Pentru ca m-am aflat pentru prima oara la un asemenea eveniment m-am gandit sa va impartasesc si impresiile si opiniile, in cele ce urmeaza.

   Vremea frumoasa parea ca tine cu noi, in ultima zi a competiei: cer azuriu si soare stralucitor. Cum am ajuns in acest loc idilic pe platou, mai sus de satul Prod (comuna Hoghilag) publicul a fost intampinat de actorul Denis Stefan care a oferit cateva lectii de dresaj pentru cai.

   Spre surpinderea  mea, la acest eveniment nu a avut acces nu numai un public cunoscator, dimpotriva unul diversificat: multi tineri si familii cu copii.

Dintr-un loc atat de rustic nu puteau lipsi specialitati traditionale astfel ca puteai zari ici colo rulote amplasate de la Eldi – producator local  de panificatie, Matache Macelaru’ – producator de mezeluri cu traditie. Ba mai mult, puteai degusta din specialitatile de branza de la “La trei brazi”, prea bune “prea ca la tara” .

  Langa aceste rulote trona un cort mare foarte incapator, cu mese si banci ca la un festival de genul Oktober Fest. In aer se simtea un miros imbietor de mici bine facuti dar si alte specialitati “grataresti” 🙂

  Berea curgea spumegand in pahare de la Ursus pana la Timisoreana, caci “povestea merge mai departe” …

Imagine

 

Imagine

 

La 12 si un pic a inceput competitia multasteptata: calutii avea sa ofere un show de neuitat publicului prezent in tribune. Reprezentantul Turciei a deschis editia Cupei Balcanice la proba cu obstacole. Cateva obstacole daramate dar nu-i bai, ne-am zis! A urmat in concurs Bulgaria reprezentata de un jocheu micut de statura insa calare pe un cal inalt si zvelt , ce a trecut cu brio peste obstacole. Intra si al nostru in concurs, reprezentantul Romaniei, “mandru calare pe un cal cum nimeni n-are” care la finalul probei, a fost rasplatit de public cu ropote de de aplauze.

Imagine

 

Imagine

 

Imagine

 

Imagine

Imagine

Imagine

Intre timp vremea schimba brusc, cerul se intuneca, vantul batea puternic si incepuse o ploaie nu mocaneasca ci … torentiala. Cu totii ne-am retras in cortul cel mare (special amenajat) in timp competitia inca se desfasura afara, conform programului.

M-am asezat la masa (evident, ca tot romanul, cu o portie de mici cu mustar, in fata) observand atmosfera din cort: langa masa unde ma aflam, cativa sustinatori ai competitorilor internationali isi incurajau concurentii (aflati “in focul” probelor) printr-un mic  cantecel – joculet coregrafic de genul “hop-hop la galop”. Ne-am amuzat copios de gesturile non-verbale ale sustinatorilor straini , incat nu era nevoie de alta traducere.

Imagine

 

Dupa acest moment vesel am plecat “in recunoastere” ; astfel ca am putut admira o frumoasa expozitie de grafica cu cai ce a incantat privirile oamenilor adunati in cort.

Imagine Imagine

La cativa metri se afla expusa o veche sareta parca de pe vremea lui Caragiale. Parca puteam auzi celebra replica dintr-o piesa de teatru: “La bulivard, birjar! La bulivard!”.

Imagine

Puteam urmari competitia din cort de pe banca, cu toate ca afara inca ploua neincetat , incat dealurile impadurite care inainte erau verzi acum se vedeau albe, din cauza ploii torentiale, ploaie care dupa jumatate de ceas s-a oprit din senin.

Imagine

Imagine

Cerul s-a inseninat, soarele ne-a zambit dintre nori si ne-am strans “ca gazele dupa ploaie” la festivitatea de decernare a premiilor: mic la stat, mare la sfat bulgarul s-a situat pe un loc onorific I cu al sau cal “Azurelu” 🙂 Pe locul II un alt reprezentant  al Bulgariei si pentru ca vremea nu a tinut cu el la proba desfasurata in ploaie, romanul nostru s-a clasat pe locul al III-lea.

Imagine

Imagine

 La finalul festivitatii participantii au facut binecunoscutul “tur de onoare” , publicul aplaudand frenetic.

 

 La finalul festivitatii participantii au facut binecunoscutul “tur de onoare” , publicul aplaudand frenetic.

In drumul spre iesirea din spatiul competiei am zarit reprezentantul cu cei mai multi cai…nu orice fel de cai ci … cai putere , nimeni altul decat BMW ce si-a etalat modelul X5.

Imagine

 

In concluzie, am ramas placut impresionata de organizarea in cele mai mici detalii ale acestui eveniment inedit si deosebit de la care am ramas cu o amintire frumoasa a celei ce a fost editia cu numarul trei a “Transylvania Horse Show”, ce s-a dovedit a fi un eveniment spectaculos si frumos, in acelasi timp.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s