Pozitia Copilului

Cand eram un copil, mama cu grija ei specifica – oricarei mame – nu ezita sa-mi reaminteasca  faptul ca atunci cand “voi fi mare”  tot  “copil” raman in ochii ei.

Principiul de mai sus l-am regasit in povestea filmului de succes ”Pozitia Copilului”, primul film romanesc din istoria cinematografiei ce a luat Ursul de Aur, la Festivalul de Film de la Berlin, de anul acesta.

Imagine

Am avut ocazia sa-l vizionez , asa cum se cuvine, la cinematograf in data de 2 iunie, imediat dupa Ziua Internationala a Copilului; coincidenta sau nu , dar in acel weekend organizatorii au adus  filmul in cinematograful orasului, ba mai mult au avut ingenioasa idee ca la intrarea in cinema, publicul sa se poata fotografia  alaturi de Ursuletul de Aur. Si pe buna dreptate ca acest film si-a meritat laudele, aprecierile si premiile.

Filmul “Pozitia Copilului” m-a impresionat “pana la lacrimi” (poate singurul film romanesc pe parcursul caruia am trait asemenea emotii intense). Un film ce iti ramane “pozitionat” in suflet.

Povestea filmului pare a fi inspirata din cazurile reale de zi cu zi, stirea conform careia “un baiat de bani gata ce se deplasa cu autoturismul sau cu o viteza de 180 de km/h, a lovit din plin un copil ce trecea neregulamentar pe drumul national .” Va fi musamalizat un asemenea caz datorita “pozitiei” sociale a tanarului sofer sau se va face dreptate, in ciuda sistemului corupt romanesc? Raspunsurile le veti afla, vizionand acest film.

Filmul “Pozitia Copilului” reuseste sa abordeze sintagma “pozitia copilului” de la conceptie (veti vedea si  de ce) pana cand “copilul” ajuns la maturitate nu mai recunoastele eforturile si sacrificiile pe care le fac parintii pentru “odrasla” lor.

Un film de exceptie cu niste actori bine alesi ce si-au interpretat rolurile cu o naturalete aparte aducand un strop de autenticitate in povestea filmului:  Luminita Gheorghiu, in rolul mamei grijulii iar in rolul “copilului” matur dar rebel, Bogdan Dumitrache.

Felicitari inca o data, Calin Peter Netzer pentru transpunerea unui fapt real de viata intr-o drama impresionanta. Totodata, ma inclin talentului regizoral si ma bucur ca filme romanesti  precum “Pozitia Copilului”  ajung sa capete denumirea de “capodopere cinematografice”.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s